Vatsaystävällinen alkoholi – onko sellaista?

Vatsaystävällinen alkoholi – onko sellaista?

Erilaiset alkoholijuomat ovat suosittuja juhlan piristäjiä. Juomia monenlaisia, ja jokaisella on omat suosikkinsa. Jos juomia on maisteltu ahkerasti, voi olo seuraavana päivänä olla kaikkea muuta kuin pirteä. Vaikka juhlajuomaa nauttisikin kohtuudella, voi juomien sisältämä alkoholi silti aiheuttaa erilaisia ikäviä vaikutuksia, kuten vatsaoireita. Monelle herää siksi kysymys, millaista on vatsaystävällinen alkoholi ja onko sellaista ylipäänsä olemassa.

Mikä voisi olla vatsaystävällinen alkoholi?

Yleisesti tunnettu fakta on, että alkoholi varsinkin suurina määrinä nautittuna ei ole keholle hyväksi. Jos jollekin juoman muulle ainesosalle on allerginen, ikäviä oireita voi ilmaantua jo pienenkin määrän juotuaan. Esimerkiksi olut sisältää viljoja, jotka voivat aiheuttaa pahojakin vatsaoireita keliakiaa sairastaville. Alkoholi itsessäänkin rasittaa suolistoa, joten oireita voi tulla täysin terveillekin ihmisille.

Hyvä juoma, esimerkiksi digestiivi, maistuu monille ruokailun yhteydessä, joten mahdollisista oireista huolimatta moni ei haluaisi luopua juomista kokonaan. Yksi vatsalle ystävällisistä vaihtoehdoista voisi olla hapanolut, jonka on tutkimuksissa havaittu sisältävän suolistolle hyväksi olevia bakteereja. Jos olutta ei halua nauttia, toinen vaihtoehto on viini, jolla silläkin on havaittu olevan kehon mikrobistolle suotuisia vaikutuksia.

Kohtuus kaikessa

Loppujen lopuksi paras keino oireiden välttämiseen on nauttia kohtuudella. Liiallisessa käytössä alkoholin huonot vaikutukset nimittäin kumoavat juoman vatsalle hyvät muut ominaisuudet. Jos oireita ilmaantuu herkästi, kannattaa uusia juomia kokeilla varovaisesti. Vaikka oireita ei olisikaan, voi silti olla hyvä idea suosia juomia, jotka tiedetään vatsalle lempeämmiksi vaihtoehdoiksi.