Digestiivi

Digestiivi

Digestiivi

Lähes jokainen tietää tunteen, kun ravintolassa on syöty tuhti ateria ja vatsa alkaa oikutella. Muun muassa liian runsas rasvan määrä aiheuttaa vatsavaivoja. Digestiivi on aterian loputtua nautittava alkoholijuoma. Sen nimi viittaa englantilaiseen sanaan ”digestion”, joka tarkoittaa ruoansulatusta. Sen kerrotaan edistävän ruoansulatusta ja sen avulla voi välttää runsaasta ateriasta koituvat vatsavaivat. Se nautitaan usein raakana. Kerromme tässä, millaisia erilaisia juomia tarkoitukseen yleensä käytetään.

Digestiivi ja sen eri muodot

Digestiivejä löytyy useita erilaisia. Toiset ovat yrteistä uuttamalla valmistettuja alkoholijuomia. Toiset ovat sitruksisia ja raikkaita alkoholijuomia. Useiden yrttien tiedetään edistävän ruoansulatusta, joten niitä on hyödynnetty digestiiveissä kautta aikojen. Ehkä juuri yrttijuomat ovatkin vanhimpia ja tunnetuimpia digestiivejä. Muita mahdollisia vastaavanlaisia juomia ovat muun muassa Limoncello ja grappa.

Parhaat drinkit ovat muutakin kuin vain maukkaita alkoholijuomia. Drinkki voi olla myös vatsaystävällinen ja tehostaa ruoansulatusta. Juuri tällainen drinkki on digestiivi. Limoncello on hieman makeahko sitruksinen juoma, joka tekee hyvää vatsalle raskaan aterian jälkeen. Myös vahva viini, grappa ja viski ovat suosittuja digestiivejä. Niitä tosin nautitaan usein muutenkin kuin ruoansulattajina.

Onko digestiivien nauttiminen järkevää?

Alkoholin uskotaan stimuloivan vatsahappojen eritystä. Siitä ei kuitenkaan ole varmaa näyttöä. Alkoholilla on joitain hyviä vaikutuksia, mikäli nautittu määrä on melko pieni. Alkoholilla on kuitenkin runsaasti haittavaikutuksia. Satunnainen digestiivin nauttiminen tuskin aiheuttaa terveysongelmia, mutta joka päivä nautittuna alkoholi aiheuttaa taatusti ongelmia.