Vegaanisia reseptejä

Kasvissyönti ja kasvispainotteinen ruokavalio ovat olleet olemassa tuhansia vuosia. Täysin vegaaninen ruokavalio, joka tarkoittaa täyttä kieltäytymistä kaikista eläinperäisistä tuotteista, on kuitenkin joitakin poikkeuksia lukuunottamatta melko uusi ilmiö. Se on kuitenkin kasvattanut suosiotaan viimeisimmän vuosikymmenen aikana. Vegaanisen ruokavalion valitsemiselle on monia syitä. Niistä eettiset, terveydelliset ja elämäntapavalinnat ovat yleisimpiä syitä vegaanisen ruokavalion suosimiselle. Huoli esimerkiksi tuotantoeläinten eettisestä kohtelusta, ilmastonmuutoksesta ja maapallon ylikuormittamisesta ovat syitä eettiselle vegaaniudelle. Terveydellisiä syitä voivat olla esimerkiksi erilaiset ruoka-aineallergiat tai yliherkkyydet tai ruoansulatusjärjestelmään liittyvät vaivat. Elämäntavaksi vegaaniutta voidaan kutsua sen sijaan silloin, kun vegaanisuus kriteerinä ulottuu ruokavalion lisäksi esimerkiksi kulutustuotteiden tai asuinpaikan valintaan.

Vegaanisia reseptejä aloittelijoille

Vaikka tavoitteenasi ei olisikaan täysin vegaaninen elämäntapa, jo osittain vegaaninen ruokavalio auttaa sinua ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja. Jo yksikin vegaaninen resepti viikottaisessa ruokajärjestyksessäsi vaikuttaa positiviisesti sekä painonhallintaan että ruokabudjettiisi. Kasvisruokavalio on nimittäin yksi edullisimmista vaihtoehdoista myös kukkarollesi. Erilaiset keitot ovat erinomainen tapa tutustuttaa sekä mieli että keho uuteen ruokavalioon. Keitot ovat usein myös helppoja ja nopeita valmistaa, jolloin hairahtumista keksipaketin uumeniin on myös helpompi välttää. Hieman yllättävä mutta erittäin maukas vegaaninen keitto on linssi-lanttu-sitruunakeitto. Lanttu ja sitruuna sopivat yhteen taivaallisella tavalla! Keitto on myös juurestensa ansiosta yllättävän täyttävää ja sopii esimerkiksi lounaaksi erinomaisesti.

Vegaanisia reseptejä aloittelijoillePastasalaatit ovat myös helppo tapa tuoda täysin kasvispitoisia ruokia ruokavalioon. Pastasalaatti on myös helposti mukana kulkeutuva mutta täyttävä ruoka. Esimerkiksi Välimeren pastasalaatti mustilla oliiveilla, kypsillä kirsikkatomaateilla, punasipulilla ja tirauksella sitruunaa on maistuva ja virkistävä vaihtoehto kevyeksi ateriaksi. Myös erilaiset perunaruoat, kuten perunapaistokset, perunasalaatit ja – muhennokset ovat helposti ja nopeasti valmistettavia ruokia. Kunhan muistat jättää majoneesit ja muut eläinperäisiä aineksia sisältävät kastikkeet pois. Kuutioidut ja esikeitetyt perunat on helppo ruskistaa pannulla tai uunissa tilkassa kasviöljyä. Lisää joukkoon esimerkiksi rosmariinia, seesaminsiemeniä tai valkosipulia. Todella helppoa ja maistuvaa!

Vegaanisia jälkiruokia

Vegaanisia jälkiruokiaKyllä, luit aivan oikein. Niitä on olemassa! Vegaanisia jälkiruokia valmistaessa on kyse usein muutamien raaka-aineiden vaihtamisesta täysin kasviperäisiin raaka-aineisiin. Esimerkiksi voi vaihtuu reseptissä usein kookos- tai muuhun kasviöljyyn ja maito soija- tai johonkin muuhun kasvimaitoon. Yksi helpoimmin valmistettavista vegaanisista jälkiruoista ovat vegaaniset keksit. Suussasulavia suklaaelämyksiä tarjoavat esimerkiksi vegaanisuklaakeksit ja kaurakeksit. Erilaiset muffinsit ovat myös hyviä vaihtoehtoja eläinperäisistä aineksista valmistetuille herkuille. Parhaita vegaanisia makuelämyksiä tarjoavat esimerkiksi vadelmamuffinsit ja omenamuffinsit. Vegaaninen juustokakku saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, mutta samalla tavalla kuin muissakin vegaanisissa jälkiruoissa, suurimpana erona on aineksien korvaaminen. Tuorejuustoa korvaavat siis soija- ja kauratuotteet ja se hyydytetään agar agar -hiutaleilla.

Nykyään marketeista löytyy monipuolisesti vaihtoehtoja tavallisille arkituotteille. Esimerkiksi maito on korvattavissa soija-, kaura- tai mantelimaidolla, voi maidottomilla margariineilla tai kaurapohjaisilla levitteillä ja maitorahka soijapohjaisella rahkalla. Lisäksi tarjolla on vegaanisia valmistuotteita, kuten pavuista tai kaurasta valmistetut ns. nyhtölihat, soijamakkarat ja kasviöljystä valmistetut juustot. Myös valmisruokia on tarjolla runsaammin kuin aikaisemmin. Vegaaniseen ruokavalioon siirtyminen vaatii myös tietyistä asioista luopumista. Vaikka vegaanisia vaihtoehtoja on yhä enenevissä määrin näkyvissä myös ravintoloiden ruokalistoilla, saattaa vegaanisuus rajoittaa esimerkiksi ulkona syömistä tai spontaania ruokakojuherkuttelua. Ravintolat pyrkivät parhaimmillaan kuitenkin valmistamaan aterioita asiakkaan toiveiden mukaisesti.