Sopivia ruokaideoita erilaisiin juhlahetkiin

Erilaisiin juhliin kuuluu olennaisena osana hyvä ruoka. Juhlapyhien perinteiset herkut ovat muotoutuneet vuosien saatossa, ja ne ovat joka puolella maata melko samantyyppisiä. Mitäpä olisi joulu ilman kinkkua ja laatikoita, pääsiäinen ilman kananmunia, lammasta ja rahkaa tai vappu ilman simaa ja munkkeja. Nykypäivänä maut, ruokavaliot, erilaisten ruoka-ainesten saatavuus ja juhlatilanteet kuitenkin muuttuvat, mikä laajentaa juhlissa tarjottavien syötävien valikoimaa. Joudutaan myös ottamaan huomioon erilaiset allergiat ja muut ruokarajoitteet juhlien tarjottavia mietittäessä. Ruokatarjoiluun vaikuttaa myös juhliin osallistujien ikä, lukumäärä, etninen tausta sekä se, pidetäänkö juhlat kotona, ravintolassa vai jossakin muualla, missä esimerkiksi catering-yritys hoitaa ruokatarjoilun. Juhlien tarjoilua mietittäessä saattaakin tulla eteen runsaudenpula, kun saatavilla on lähes kaikkea vuodenajasta riippumatta. Sesonkituotteita kannattaa kuitenkin aina käyttää hyväksi myös juhlien tarjoilun osana, ovathan ne silloin parhaimmillaan ja usein myös edullisimmillaan.

Ruokablogeista vinkkejä juhlien tarjoiluun

Ruokablogeista vinkkejä juhlien tarjoiluunNykyisin, kun netti on pullollaan ruokablogeja, voi niistä hakea inspiraatiota erilaisten juhlahetkien ruokatarjoiluun, etenkin jos tarkoituksena on valmistaa tarjottavat itse. Riippumatta siitä, etsitkö tarjottavaa kasvissyöjille, sekasyöjille, vegaaneille, lastenjuhliin tai etnisten keittiöiden rakastajille tai vaikkapa perinteisiä suomalaisia juhlaruokaohjeita, löytyy netistä niin blogeja kuin muitakin ruokasivustoja, joilta voit etsiä vinkkejä omiin juhliisi. Kun aloittaa juhlien ruokatarjoilun suunnittelun, kannattaa ensin miettiä, minkä tyyppinen tarjoilu sopii parhaiten juuri kyseiseen tilanteeseen. Tarjotaanko lämmintä ruokaa vai pientä naposteltavaa, tuleeko kyseeseen buffetpöytä, pöytiintarjoilu vai onko kyseessä cocktail-kutsujen tyyppinen tilaisuus, jossa sormisyötävät voisivat olla paikallaan. Kun on hahmoteltu juhlien luonne, pitää myös ajatella minkälaisia vieraita juhliin on tulossa. Lastenjuhlat vaativat erilaiset tarjottavat kuin aikuisten illanistujaiset, nuorison tupaantuliaisbileet tai isoäidin 70-vuotispäivät. Sen jälkeen päästään miettimään tarjottavia ruokalajeja.

Jos juhliin on tulossa paljon vieraita, eikä heidän ruokarajoitteistaan tai allergioistaan ole tarkkaa tietoa, voi olla hyvä idea valmistella laaja buffetpöytä, josta varmasti löytyy jokaiselle sopivaa syötävää. Kannattaa muistaa, että esimerkiksi gluteenittomia tai laktoosittomia ruokia voivat syödä aivan hyvin nekin, joilla kyseisiä ongelmia ei ole, jolloin hyvällä suunnittelulla pystytään vähentämään niin työtä kuin tarjottavia ruokalajejakin, kun ei ole tarpeen tehdä kaikkea kahdesti. Sama pätee myös kasvisruokiin, kukaanhan ei kiellä myös ns. sekasyöjiä nauttimasta erilaisista kasvisruokalajeistakin. Tarjottavat ruokalajit kannattaa myös nimetä ja luetella mahdollisesti jopa raaka-aineet sekä merkitä, onko kyseessä esimerkiksi laktoositon tai gluteeniton tuote. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä, jotka saattavat pilata muuten onnistuneet juhlat, voivathan esimerkiksi tietyt allergiat aiheuttaa hyvinkin vakavia oireita, mikäli allerginen henkilö syö tietämättään allergisoivaa tuotetta.

Ruokatarjoilu juhlien teeman mukaan

Ruokatarjoilu juhlien teeman mukaanJuhlia on hyvinkin erilaisia eikä aina tarvita suurta määrää erilaista tarjottavaa onnistuneiden juhlien aikaansaamiseksi. Kesäisissä grillijuhlissa pääosassa ovat tietenkin erilaiset grillattavat lihasta ja makkaroista kasviksiin omien ja vieraiden mieltymysten mukaan. Kevyet kasvislisukkeet ja viileät juomat täydentävät tarjoilun. Lastenjuhlissa voidaan tarjota hauskannäköisiksi muotoiltuja kasvis- ja hedelmäpaloja, voileipiä, hampurilaisia, pitsaa tai lähes mitä tahansa helposti syötävää, josta tietää lasten pitävän. Netistä löytyy paljon ideoita lapsille sopivaan tarjoiluun. Nuoriso saattaa innostua vaikkapa texmex-vaikutteisesta ruuasta, mutta vanhat kunnon nyyttikestit voisivat olla myös hauska tapa saada vaihtelua tarjoiluun. Pikkujouluaikaan glögi ja sen kanssa tarjottavat pikkusuolaiset ovat vanha ja hyväksihavaittu yhdistelmä, kuten esimerkiksi piparkakut ja homejuusto. Juuri helpommalla ei voisi tarjoilua saada aikaan.

Juhlien ruokatarjoilua suunniteltaessa ehkä tärkeintä on ottaa huomioon juhlan laatu ja vieraslista. Nuorten aikuisten tapaaminen, häät, vanhemman ihmisen syntymäpäivät, työpaikan juhlat tai juhannusjuhlat suuremmalla joukolla vaativat kaikki omanlaisensa tarjoilut. Vieraansa huomioonottava isäntä tai emäntä selvittää ennalta vieraiden mahdolliset rajoitteet ruokailun suhteen, niin että myös mahdolliset allergikot, kasvissyöjät, keliaakikot ja muut jonkin rajoitteen omaavat henkilöt löytävät juhlapöydästä itselleen sopivaa syötävää. Ei varmasti ole kenenkään tarkoituksena jättää joitakin vieraita kuivin suin toisten nauttiessa juhlien tarjoilusta. Hyvä ennakkosuunnittelu estää myös kiusallisten tilanteiden syntymisen, jotka voisivat vaikuttaa koko juhlan ilmapiiriin. Usein juhlat muistetaan ruokatarjoilunsa perusteella, siihen kannattaa siis paneutua ajatuksella. Pidettiinpä juhlat sitten kotona, ravintolassa tai jossain muussa juhlatilassa, on ruokailu hyvin usein yksi tärkeimpiä juhlien elementtejä. Siihen kannattaa siis todella panostaa ikimuistoisten juhlien varmistamiseksi.